Voorbeelden van missie’s en visie’s die echt beter kunnen. (RGO-11)

Door wim kweekel

Op 8 juni 2020

Bedrijven met een duidelijke visie en missie presteren beter dan organisaties die dat niet hebben. In goede en slechte tijden. Tot zes maal beter. Er zijn al vele onderzoeken naar gedaan (zie ook eerdere artikelen en blogs).

Bedrijven die een duidelijk missie, visie en strategie hebben laten betere financiële prestaties zien, hebben een hogere medewerkers-bevlogenheid, een hogere klanttevredenheid, een betere productiviteit én een lager personeelsverloop. Een goede visie en missie geeft de organisatie richting, het brengt focus aan en bindt medewerkers en klanten. Het zorgt voor inspiratie, enthousiasme en doelgerichtheid. Allemaal zaken die van belang zijn, zeker ook in dit corona-tijdperk

Tegenwoordig zijn er veel organisaties met een missie en visie. Dit wordt dan vaak vastgelegd in een mission-statement. Deze worden sinds de jaren 80 gebruikt als verduidelijking op waar we voor staan en welke kant we opgaan. Hoewel het duidelijkheid moet verschaffen is het meestal een draak van een formulering die vooral geen duidelijkheid van handelen verschaft. Tik eens op internet de term in en kijk eens hoeveel er echt helder zijn. Vaak is er geen touw aan vast te knopen. Blijkbaar is dat zelfs scenario-schrijvers opgevallen. Zo had het programma “The office” ook een missiestatement, die aan de muur hing bij de grote leider. Vertaald luidde die:

blank“…BV voorziet zijn klanten van kwalitatief hoogstaande producten en de expertise die nodig is om goed doordachte aankoopbeslissingen te kunnen nemen. We leveren onze producten en diensten volgens de allerhoogste standaarden op het gebied van integriteit en klanttevredenheid. Met onze trotse werknemers wordt een langdurige, professionele relatie aangegaan, resulterend in een stabiele werkomgeving en uitmuntende bedrijfssfeer”.

U herkent vast wel iets van deze “duidelijkheid”! Ze komen wel vaker voor.

Ik vermoed dat er aan het einde van de vorige eeuw een sadistisch adviesbureau is geweest die het voor elkaar heeft gekregen dat bedrijven een behoefte gingen voelen aan een warrige, met jargon doorspekte en allesomvattende verklaring. Je moest toch op de golfbaan kunnen zeggen dat je uiteraard ook een mistion-statement had. En ze waren natuurlijk helemaal goed als er termen in stonden zoals: “aandeelhouderswaarde”, “toegevoegde waarde”, “toonaangevend” en “de beste in”. De meeste missie-statements verschaffen geen helderheid, maar het tegenovergestelde. Het is zeker geen stip aan de horizon, er kunnen geen plannen op gemaakt worden en er is geen decentrale besluitvorming mee mogelijk.

Een gepubliceerd missie-statement moet:

  • Duidelijk zijn (voor klanten en medewerkers)
  • Onderscheidend zijn ten opzichte van concullega’s
  • Decentrale besluitvorming mogelijk maken.

Surf even over het net. Er zijn “mooie” te vinden. Zijn de volgende duidelijk, onderscheidend en maken ze decentrale besluitvorming mogelijk?

Goede missie-statements worden niet voor de bühne gemaakt maar moeten vooral ook inren helderheid verschaffen. Deze concreetheid kan alleen worden verkregen als de top van de organisatie de volgende eenvoudige (maar kritische) vragen weet te beantwoorden:

  1. Waarom bestaan we?
  2. Wat doen we eigenlijk?
  3. Hoe worden we succesvol?
  4. Wie moet wat doen?
  5. Hoe gedragen we ons?
  6. Wat is op de korte termijn het belangrijkste?

Juist door deze vragen in te vullen ontstaat er duidelijkheid voor de lange en korte termijn. Een stip aan de horizon waar iedereen duidelijkheid in kan vinden, die decentrale besluitvorming mogelijk maakt en daarmee groei kan bewerkstelligen.

Uw eigen missie-statement eens nakijken? Is het nodig om uw eigen strategie eens tegen het licht te houden?

Het Corona-virus heeft vergaande gevolgen voor onze samenleving, voor de manier waarop we samenwerken en de manier waarop we organiseren en leidinggeven. Het dwingt bedrijven terug te gaan naar “de kern” van het bedrijf, waarbij de komende tijd vooral het resultaat telt. Resultaatgericht ondernemen, organiseren en leiderschap is al jaren het aandachtsgebied van de RGO-community (RGO staat voor Resultaatgericht Organiseren). De community bestaat uit enthousiaste lijn- en verandermanagers die een passie hebben om de resultaten van organisaties te verbeteren.

In het kader van een aantal nieuwe boeken heeft de RGO-community de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de aspecten die van invloed zijn op de resultaten van organisaties. In de periode 2014-2019 zijn zowel enquêtes gehouden, interviews afgenomen en is er een zeer uitgebreide literatuur-studie uitgevoerd. Gezien de ernst van de situatie hebben wij besloten om al onze kennis en ervaringen over dit onderwerp nu reeds te publiceren. Kosteloos!

De komende maanden zullen steeds artikelen rondom een thema verschijnen.

Het eerst artikel handelt over een goede strategie. Wat zijn de onderdelen van een goede strategie? Dit artikel is hier te vinden.

Een overzicht van alle tot nu toe verschenen artikelen staat hier.

Mocht je vragen hebben over een van deze onderwerpen of is iets onduidelijk mail me dan gerust (wim@kweekel.nl) of neem contact op (0172 40 60 80 of 06 53804872). Het kost niet gelijk geld! Laten we elkaar deze tijd zoveel mogelijk helpen en ondersteunen. Heb je een klankbord nodig ? Ook dan kun je (kosteloos) contact met me opnemen.

Uiteraard kun je je vraag ook stellen aan een van de anderen leden van de RGO-community.

Deze vind je misschien ook leuk …

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

voor het laatste nieuws, updates en weekly blogs.

U bent aangemeld!

Share This

Share This

Share this post with your friends!