Een BHAG als onderdeel van de strategie. Maar wat is een BHAG? (RGO-08)

Door wim kweekel

Op 14 mei 2020

Bij het nadenken, onderzoeken en ontwerpen van een strategie wordt vaak de term BHAG gebruikt. BHAG is een term die Jim Collins (auteur van o.a. Good to Great) bedacht. Het geeft een duidelijk bedrijfsdoel aan voor de lange termijn. Het hebben van een ‘Big Hairy Audacious Goal’ is vaak wat succesvolle bedrijven onderscheidt van minder succesvolle bedrijven.

BHAG is in het Nederlands te vertalen naar het Groot Gedurfd Dappere Doel (GGDD). Het gaat om een doel wat niet in een vloek of een zucht wordt bereikt. Dat doel heeft ambitie, het daagt uit, het laat teams nieuwe horizonnen zien! Samen aan een doel werken dat niet met gewone middelen is te bereiken daagt teams uit innovatief te zijn. Ze gaan dan experimenteren en buiten de box denken.

Kenmerken van een Groot Gedurfd Dapper Doel zijn:

 • Ambitieus maar niet onbereikbaar.
 • Duidelijk en meetbaar.
 • Zet ‘alle neuzen dezelfde kant op’.
 • Heeft een duidelijk eindpunt, zodat de organisatie weet wanneer het het doel heeft bereikt.
 • Fungeert als een duidelijke katalysator voor de teamgeest.
 • Spreekt tot de verbeelding.

Enkele voorbeelden:

 • Bloed kanker genezen door middel van merg donatie door te zorgen voor een match voor elke patiënt in nood, wanneer ze die ook maar nodig hebben – Gift of Life Marrow Registry.
 • We zetten dit decennium een man op de maan en zullen hem veilig terug te brengen – John F. Kennedy.
 • We verpletteren Adidas – Nike.
 • Become the most recognized & respected consumer brand in the world (Starbucks)
 • Every book, ever printed, in any language, all available in less than 60 seconds (Amazon)
 • A computer on every desk in every home (Microsoft)
 • Become the Harvard of the west (Stanford University)

Een Groot Gedurfd Dapper Doel kan ervoor zorgen dat er mensen naar de maan vliegen en nog terugkomen ook. Het biedt een perspectief voor de langere termijn. Tussentijds is het een toetsingskader: dragen de keuzes die we maken bij aan het uiteindelijke doel? En maakt daarmee decentrale besluitvorming mogelijk.

Een bedrijf dat een goede GGDD heeft:

 • Heeft medewerkers die naar een doel werken.
 • Is beter in staat enthousiast te vertellen wat het bedrijf doet en waar het heen wil.
 • Weet precies wat de volgende stap is om dichterbij het doel te komen.
 • Maakt gemakkelijker beslissingen.

Eisen aan een Groot Gedurfd Dapper Doel.

Niet elke kernboodschap is een GGDD. “We streven naar een structurele bezuiniging van 6 miljoen euro” is een duidelijke kernboodschap, maar is zeker geen GGDD. Want een GGDD is uitdagend en ambitieus en maakt medewerkers enthousiast. Het geeft het gevoel dat iedereen samen een bijdrage kan leveren om dat doel te bereiken. Een goede GGDD is:

 • ambitieus maar niet ‘over the top’
 • concreet en meetbaar
 • spreekt tot de verbeelding

blankEr zijn verschillende soorten GGDD’s te onderkennen:

 • Een kwantitatief of kwalitatief doel: “we willen 1.000 fillialen in Nederland”, “we willen in vijf landen vertegenwoordigd zijn”, “we willen ieder kind in de derde wereld het mogelijk maken om naar school te gaan”
 • Kan competitief zijn, je wilt een grote concurrent vermorzelen. “Vermorzel Adidas” (Nike, 1960)
 • Als een rolmodel. “We willen net zo alom vertegenwoordigd zijn als Microsoft” of “We willen dezelfde cultuur en uitstraling hebben als Google”
 • Gericht op interne transformatie. “We willen van een conservatieve productenbedrijf naar een moderne servicegerichte organisatie”

Het definiëren van een GGDD is ook een creatief proces. Het zal collega’s moeten inspireren. Alleen dan functioneert de GGDD als beste kernboodschap.

_____________________________________________________________

Het Corona-virus heeft vergaande gevolgen voor onze samenleving, voor de manier waarop we samenwerken en de manier waarop we organiseren en leidinggeven. Het dwingt bedrijven terug te gaan naar “de kern” van het bedrijf, waarbij de komende tijd vooral het resultaat telt. Resultaatgericht ondernemen, organiseren en leiderschap is al jaren het aandachtsgebied van de RGO-community (RGO staat voor Resultaatgericht Organiseren). De community bestaat uit enthousiaste lijn- en verandermanagers die een passie hebben om de resultaten van organisaties te verbeteren.

In het kader van een aantal nieuwe boeken heeft de RGO-community de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de aspecten die van invloed zijn op de resultaten van organisaties. In de periode 2014-2019 zijn zowel enquêtes gehouden, interviews afgenomen en is er een zeer uitgebreide literatuur-studie uitgevoerd. Gezien de ernst van de situatie hebben wij besloten om al onze kennis en ervaringen over dit onderwerp nu reeds te publiceren. Kosteloos!

De komende maanden zullen steeds artikelen rondom een thema verschijnen.

Het eerst artikel handelt over een goede strategie. Wat zijn de onderdelen van een goede strategie? Dit artikel is hier te vinden.

Een overzicht van alle tot nu toe verschenen artikelen staat hier.

Mocht je vragen hebben over een van deze onderwerpen of is iets onduidelijk mail me dan gerust (wim@kweekel.nl) of neem contact op (0172 40 60 80 of 06 53804872). Het kost niet gelijk geld! Laten we elkaar deze tijd zoveel mogelijk helpen en ondersteunen. Heb je een klankbord nodig ? Ook dan kun je (kosteloos) contact met me opnemen.

Uiteraard kun je je vraag ook stellen aan een van de anderen leden van de RGO-community.

Deze vind je misschien ook leuk …

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

voor het laatste nieuws, updates en weekly blogs.

U bent aangemeld!

Share This

Share This

Share this post with your friends!